Tuesday, June 21, 2016

Acting iz not my passion

Salam..

aku membelek-belek post lama zaman matrik lepastu ada ternampak nota kaki kat post dissect cengkerik (bapak rajin aku buat pos ni siap gambar and details)..anyway, nota kaki tu cakap pasal aku suruh minkot (my TESL friend) gantikan tempat aku berlakon. hahaha

aku student batch terakhir PDT matrik. bukan yg mcm sekarang ni PDT direct 4 semester. bukannn. aku batch PDT modul lama so kitorang ada banyak experiences yang unexpected yang bebudak PDT sekarang tak rasa. dulu time matrik kelas paling tak suka kelas english sebab kelas english ni macam-macam assignment dah mcm budak TESL pulak. tapi bila dikenangkan, ianya memori yang bagus la sebab kelas tu byk involved soft skills and idea development lagi-lagi bg budak macam aku yg neuron jenis lambat berkembang. dalam kelas tu jugak apa yang kita nak inginkan nak jadi semua boleh. dari pembaca berita, penulis buku, story teller, sampai lah berlakon. EVERYTHING.paling kesian teacher english aku laa sebab budak biologi ni tak se kreatif budak physics. dorang superb sangat idea and berlakon pun sungguh-sungguh. kitorang budak biologi malu-malu kucing. HAHA!

sebenarnye aku nak cakap yang aku tak minat langsung berlakon even as a pokok sekalipun. tapi tu lah, benda yang kita paling tak suka tu laaaa yang kita akan dapat. dari aku sekolah kot.aku punya degil taknak tu smpai kena pilih nak berdiri luar kelas or berlakon as person yang xdek dialog pun sbnrnye. and guess what? I chose berdiri luar kelas. hahaha. how stubborn that little girl. tetiba kat matrik kelas english PDT was full with assignments yang tak tercapai dek akal. bayangkan berlakon fairytale. GILLAAA! banyak lagi assignment yang memerlukan perwatakan tapi yang berlakon ni paling dasyat la bagi aku sebab aku tak retiii!. tapi nak taknak kena jugak buat sebab assignment. 

dipendekkan cerita, kitorang pilih fairytale Snow White dengan jalan cerita yang diubah sedikit bagi kesesuaian. takkan prince nak kene cium snow white betol-betol pulak dak? 

with Faiqa, d-day 

pelakon-pelakon berbakat besar tapi yg pegang bantal tu bukan team aku

pagi tu nak tangkap gambar lepastu semorang nerves so dpt la 2 keping gegar-gegar ni jek. bila dah habis berlakon memasing malu terus balik, xdek  jugak gambar. hahahah... dahla during those days kitorang bukan zaman teknologi canggih so gambar dah la paling besar time tu 2MP je kire besar sgt dh  tu. tinggal la 2 keping gmbar ni je. tu pun jenuh aku recover. 

okayyy. video pun memang dah selamatttt tak dapat recover T_T........

cerite snow white ni kitorang kekalkan jalan cerita tapi involved kan semua jenis princess dlm fairytale masuk dalam cerita ni lepastu tukar ending. watak aku? rahsia. hahahah. tolonglaa sesiapa jgn mention kat sini. aku pun dh ingat-ingat lupa dah. nak dikenang video pun takdak. 


soooo, aku ingatkan kareer berlakon aku setakat itu sajalah. no more acting. lepastu masuk unisza student first year kene wajib buat persembahan time dinner. aku malas nak amek port sebab taknak naik stage dah. kalau dah namanya persembahan apa je choice yang ada dan yang pasti semuanye kene naik atas stage. pastu aku tengok bebudak kelas aku rileks semacam jer so aku pun terpaksa ambil action dgn bg skrip lakonan snow white tu T_T dan diolah menjadi pantomim sebab budak kelas ramai sangattt.... tapi oleh kerana tu skrip aku makanya aku jadi stage manager tak payah naik pentas berlakon! huhuhuhuuu.... the best escape moment in my life. 

happy ending snow white n her prince sambil disaksikan 7 dwarves. huhu

suara latar.kesian gmbar blur sebab photographer muka profesional artwork hancus.hahah

the ending. stage manager tak sempat lompat naik sekali

backstage dengan the 7 dwarves yg sama tggi dgn princess.hahahah

dengan snow white tdung kuning and other princess characters

scene mak tiri jumpa ahli sihir. dorang kata part ni je best. kau ingat Qis tu tak segan jadi bomoh? 


dan sebenarnye kareer ni tidak berakhir disini.... kelas english masa first year banyak juga kene berlakon. aku tak paham whats with english and acting?? 


antara kelas lakonan yg bagi impak aku ingat smpai sekrg. dua-dua jadi beggar.lawak tak hengat dua orang ni

yang ni pun bg impak. scene anak lelaki mintak teddy bear kat bapak dia
yang ni aku tak ingat

yang penting part aku berlakon tak dek gambar or recording sebab zaman ni tak pakai fon canggih lagi memasing. aku tak ingat aku berlakon dgn siapa tapi aku ingat part aku kene jadi katak. dassaarrr betol. deal nak katak bunyik sekali jek bile dh smpai depan boleh pulak suruh aku bunyi ongg banyak kali. cisss. boleh pulak aku lupa siapa team mate aku...


anyway, those days dah berlalu and right now I actually enjoy doing those things. after dah berlalu laa baru enjoy, masa kejadian segan tak hengattt. acting is not my passion, bukan tu jaa, I ekceli hate it tapi aku selalu dapat. dats why org kata kalau tak suka jangan lebih-lebih nanti mendapat. macam berlakon ni T_T. #missingtheolddays



Sunday, August 30, 2015

Last Event with PAKMNS

Good Day everybody!

harini 30 ogos 2015. a day after yesterday. Yesterday was a memorable day and yesterday also the day of the last event from the Official PAKMNS.

it was like a dream. a quick beautiful dream. semalam habis event kat Rumah Kebajikan Al-Khairiah, Klang around 10.00pm and harini dah ada kat muadzam shah. Everything happened sooo fast padahal semalam rasa lamaaaa sangat a day tu
.
.
.
.

LAST event
.
.
.
.

PAKMNS was my first step into the new world. kenal orang baru, senior and junior kerana aku bukanlah sejenis yg sosial dan ada group sosial. Sosial maksud aku kat sini is knowing random people from anywhere and everywhere. seramai-ramai org yang aku kenal sebelum ni hanyalah budak-budak kelas aku SAHAJA. dan aku jugak bukanlah sejenis yang ringan mulut menghulurkan salam perkenalan yg pertama. even budak kelas sebelah ke, junior ke and senior sekolah aku sendiri pun i hardly knew. LANGSUNG. so when kawan-kawan aku bergosip aku duk menganga jek la sebab aku tak kenal orang and then dorang pun bengang sebab aku banyak tanya. HAHA!

Entah kenape buat pertama kalinye aku dengan tekadnye menyertai program PAKMNS pd tahun 2012. mengisi masa lapang konon-konon sebab baru habis matrik. KBI Mersing 2012. alone. tak kenal sorang pun.........jap.aku kenal Nano kot.hahahah. yang aku tahu mereka semua adalah ALUMNI KMNS. bekas pelajar KMNS. itu yang pasti.

banyak program yang aku join, tak pernah kekal pun dalam hati apatah lagi mengenali semua ahli dan keep in touch. TAK PERNAH. and selalunya kalau takde kawan dlm sesuatu program tu kekallah aku seorang diri sehingga ke akhirnye. dan yang pasti aku takkan join dah program yg jauh di hati mcm tu. aku ni sejenis orang yg buat sesuatu bukan setakat nak sijil atau penghargaan atau benda-benda untuk dipandang tinggi di mata orang yg berkenaan. jadiklah aku tak aktif kat unibersiti. hadoilaaa.
.
.
.

and after that program,  every now and then kitorang try nak buat program. walau berbeza batch dan negeri. program is another platform untuk kami berjumpa. i was actually touched by the journey and relationship of the elder alumni untuk kekal bersama. banyak yang diusahakan dan dikorbankan untuk PAKMNS. dan aku kalau boleh nak join skali adventure dorang tu. ukhuwah yg ada masa KBI Mersing langsung tak padam. first time jumpa tapi LANGSUNG tak rasa mcm org luar. that is how they treat alumni. like a family. i dont feel alienated.
.
.
.
.
and things happened. official registered PAKMNS terpaksa dibubarkan. so, program terakhir yg sepatutnye Charity event bertukar menjadi Kem Motivasi Sehari ini adalah yg terakhir kalinya. program terakhir dari official PAKMNS. and I am glad to be a part of the team on the last event.

Bila aku dengar inilah yang terakhir kalinya, sedih tu memang ada tapi pengakhiran PAKMNS bukanlah bermakna berakhirnya kami disini. we can always meet in the future but not under PAKMNS anymore.

Selepas ini tiada lagi platform rasmi kami. nak jumpa atau berprogram, kami perlu berprogram atas nama sendiri. atas nama sahabat dan keluarga.

PAKMNS was like my second family yang aku sangat sayang. now, tiada lagi PAKMNS tetapi hanyalah alumni KMNS yg tidak rasmi yg bergerak yg akan berjumpa atau mungkin berprogram atas nama ukhuwah yang kita bina sebelum ini.

nak nangis kejap.bai


sebahagian dari alumni yang sentiasa menjayakan program yg dijalankan dari KBI 1. terima kasih semua . i love u soo much

Thursday, July 2, 2015

kenangan #1 : matric's cheat time

salam ramadhan semua.

i puasa and raya sepenuh-penuhnya kat rumah tahun ni. sejak masuk universiti ni, tiap2 tahun puasa and raya kat rumah. tak pernah lagi dpt sambut kat uni. tak pernah rasa puasa kat uni. sedihnyee~~~

last dpt sambut ramadhan kat tempat belajar is masa kat matrik. gosh, i miss that moment! sebab bila kat rumah, i memang tak pernah jejak kaki kat bazar la. eh, adala sekali dua kot. tu pun beli air jek. xpernahla rase nak pusing satu bazar mcm masa kat mtrik dulu2 tu. fuhh, i really misszzz that time.

but i dont want to share about puasa at matrik lahh. i would like to share one of the memory yg i rasa paling tak senonoh dan rasa mcm budak nakal sgt masa kat matrik dulu. haha! it has been about almost 3 years since i graduated from matric. practically graduated tapi takdak certification apa so xleh nak tnjuk bukti laa. aaaa~

soooo, cheat time.... ke cheat moment? ke cane? ekceli takdela cheat sgt tapi kitorg buat mcm2 benda kalau dah terlampau mengantuk dalam kelas. kang tido nampak jelas lagi nyata pulak. heheh.



kembali ke zaman kanak-kanak?


any kind of shapes yg kitorg boleh pikirkan



mengasah bakat melukis?


annnd many more. kerana laptop i dh banyak kali kene format, so tak byk gambar yg boleh di revived.so saaaddd. 



and u think we only do drawing?heyyy, look below aaa. yang ni aku rasa betol lah cheat time kott. hahah. 




konon-konon ko tgh tgok buku shankar kannnn. haha. sory mate! hihhi


sory too! hihi



okayy, that man was the king. he never had energy. huhu



and this one did a good job.covering her face. haha




and attached some paper clips too. hahah



cubaan untuk jadi cute dengan that little ribbon



annnnnnd busting operations.... hohoho. i think its more to eating ops. haha. kau rasa makan kuih and minum mango shake dalam kelas lab tu bersalah sgt dahhh??? mai tengok rasa bersalah yg sebenar. 






i caught u girllll... u eating nasik lemak!!
muka die memg nmpk mcm kene busted sgt kannn??


i caught u tooooo wan ..... yang ni lagi pawer, duduk depan sekali kottt. 



and someone caught me on the last day. cuma i ada hulubalang cover kan. so tak rase bersalah sgt aaa.




well eventually, being nakal is not dat baadd u know. korang rase nakal kitorg ni skit sgt jek? klau kenakalan kau smpai tak pegi kelas berminggu2 tapi xdpt surat amaran  xyah bangge sgt la. those memories u cannot capture. sape plak nak cpture kau tido atas katil time kelas? ye dak? 

and ofkos, the end of the story, do not try dis at home. HAHAHA! says the one who did this and still say its a good memory. blergghh. hashtag KemenesInHeart . 


i think i still live with the past. huhu.






mereka